Leonhard Heyden

De naam Leonhard Heyden staat sinds de oprichting in 1891, synoniem voor topklasse tassen, gemaakt de ‘s werelds beste vaklui van de best denkbare materialen. En daar is geen woord overdreven aan…

Tassen van Leonhard Heyden zijn met name bij onze oosterburen, waar het merk zijn oorsprong vond, met name populair als ‘high end’ kerstcadeau. Met name de tassen uit de Gladstone serie. Zowel modebewuste vrouwen als mannelijke ‘professionals’ hebben zo’n tas van Leonhard Heyden hoog op hun verlanglijstje staan.

De eerste Gladstone tas van Leonhard Heyden lag eind 19e eeuw in de winkel. Vandaar de naamgeving: Gladstone was destijds Prime Minister van het toen nog machtige wereldimperium Great Britan.

Dat lijkt onmogelijk lang geleden, maar een aantal zaken veranderden niet. Gladstone tassen werden destijds en worden vandaag de dag nog steeds gemaakt door de beste, meest getalenteerde vakmannen die er te vinden zijn. Wat ook niet veranderde: een Leonhard Heyden Gladstone heeft twee binnen compartimenten terwijl de meeste vergelijkbare concurrenten, er maar één hebben.

Dе Leonhard Heyden Gladstone ‘dokterstas’ was er in het Victoriaanse Engeland alleen voor artsen en advocaten. Het was een status symbool. Slechts één of twee leerwerkers in Londen werden goed genoeg bevonden om deze tassen te mogen maken. Een tas voor de ‘rich аnd famous’ die nog niet zo heel erg lanf beschikbaar is voor het ‘gewone volk’.

Als je geluk hebt kom je misschien een antieke Leonhard Heyden Gladstone ‘dokterstas’ tegen op een antiekbeurs of een veiling. Als het een ‘origineel’ is, zit die waarschijnlijk vol gaten waar het originele leer stuk ging in de loop der jaren. Prachtig als decorstuk in een sgeervolle huismaker, maar praktisch van weinig nut.

Omdat er nog altijd vraag is naar de ‘echte’ dokterstas (en niet alleen onder doktoren) produceert Leonhard Heyden tot op de dag van vandaag een Gladstine serie met alle kenmerken van het originele ontwerp. Maar dan van nog betere materialen zodat ook de Gladstone van de 21ste eeuw een blijvertje is dat generaties geliefd blijft. Ze zijn niet goedkoop, maar voor de echte liefhebber zijn ze elke cent waard.

Pas wel een beetje op: helaas komen we wel eens een slecht in elkaar gedraaide, goedkope imitatie tegen. Ziet er aan de buitenkant (op het eerste gezicht althans) uit als een Gl;adstone, maar als je goed kijkt zie je de verschillen bijna altijd meteen. Goedkope immitaties hebben bijvoorbeeld maar één in plaats van twee binnenste compartimenten. Daarnast is het frame van de tas vaak ‘wankel’ waardoor de tas snel slecht sluit en uiteindelijk stuk gaat.